Hallitus teki päätöksen tuki- ja osaamiskeskuksen urakoitsijasta

29.09.2017

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän hallitus valitsi perjantaina 29.9.2017 uuden tuki- ja osaamiskeskuksen rakennusurakoitsijaksi Lemminkäinen Talo Oy:n, joka jätti määräaikaan mennessä edullisimman tarjouksen (9 207 836,00 € + alv 0 %). Hanke toteutetaan jaettuina urakoina. Rakennusurakoitsija toimii pääurakoitsijana ja muut alistettuina sivu-urakoitsijoina. Päätös on ehdollinen, kunnes Seinäjoen kaupunki on myöntänyt rakennusluvan.

  • Rakennusurakka (Lemminkäinen Talo Oy), tarjouksia tuli 7 kpl
  • Sähköurakka (ARE Oy), tarjouksia 5 kpl
  • Putkiurakka (ARE Oy), tarjouksia 3 kpl
  • Ilmanvaihtourakka (Lakeuden Ilmastointi Oy), tarjouksia 4 kpl
  • Sprinkleriurakka (Euro Sprinkler Oy), tarjouksia 4 kpl
  • Automaatiourakka (Automaatio T&N Oy), hyväksyttyjä tarjouksia 1 kpl
  • Uima-allasveden käsittelyurakka (Suomen Allaslaite Oy), tarjouksia 1 kpl

Tarjouspyyntö ja suunnitelmat on laadittu siten, että tarjoukset ovat yksiselitteisiä ja vertailukelpoisia. Kilpailutus suoritettiin avoimena urakkakilpailutuksena, jossa urakoitsijoiden valinnan perusteena oli muiden kelpoisuuskriteereiden täyttyessä edullisin hinta.

Tuki- ja osaamiskeskuksen suunnittelijana toimii Arkkitehdit Siistonen Oy. Tilojen suunnittelussa painottuu muunneltavuus ja monikäyttöisyys. Tarkoitus on rakentaa tilat, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeisiin myös vuosikymmenien kuluttua.

Jäsenkuntien asukkaille vaativia erityispalveluita

Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo tuottaa vaativia erityispalveluita ja tukee alueen muita toimijoita. Eskoon toiminta perustuu nykyisen kuntayhtymän jäsenkuntien tarpeisiin. Tuleva resurssikeskus palvelee jatkossakin kahden maakunnan asukkaiden ja myös maakuntarajat ylittäviä asiakkaiden vammaispalvelutarpeita. Lisäksi palveluihin kuuluvat lastensuojelupalvelut.

Tuki- ja osaamiskeskus tulee olemaan kooltaan n. 7000 m2. Kokonaisuuteen kuuluvat asiantuntijapalvelut, talous ja hallinto, henkilökohtaisen avun ja tuen Opus Eskoo, tulkkauspalvelut, sosiaaliasiamies, liikunta- ja terapiatilat, ravintopalvelut sekä kolme palveluyksikköä.

Palveluyksiköt ovat tutkimus- ja kuntoutusyksikkö, paljon tukea tarvitsevien yksikkö sekä vaativaa hoivapalvelua tarjoava yksikkö. Palveluyksiköiden asunnot sijaitsevat pienissä neljän–viiden asunnon kotiryhmissä. Asuntojen koko on 25 m2.

Kokonaisuuteen kuuluvat lisäksi saneerattavan Terapiatalon terapiatilat, uima-allas sekä kuntosali, jotka rakennetaan täysin esteettömiksi. Kuntosali tulee olemaan matalan kynnyksen turvallinen ja esteetön kuntosali, jossa mahdollistuu myös pyörätuolikäyttäjien itsenäinen harjoittelu. Terapiatilojen välittömässä yhteydessä sijaitsee jo olemassa oleva Aistikeskus Sateenkaari. Terapiatalon tarjoamia palveluja voi jatkossa käyttää nykyistä käyttäjäkuntaa laajempikin asiakaskunta.

Myös ympärille rakentuvan asuinalueen asukkaat voivat hyödyntää Tuki- ja osaamiskeskuksen palveluita, esimerkiksi palvelukeittiön lounasta ja Cafen palveluita.

Taloudellisesti järkevin ratkaisu

Eskoo on myynyt kaikki tarpeettomat kiinteistönsä Seinäjoen kaupungille ja toimii siirtymäajan vuokralla näissä rakennuksissa.

Jos rakennuksia ei olisi myyty kaupungille, olisivat maakuntien sote-kiinteistöyhtiöt ottaneet tilat haltuunsa ja vuokranneet ne sitten toimijoille. Nykyiset tilat ovat tarpeettoman isoja ja siten myös vuokrakulut olisivat nousseet kohtuuttoman isoiksi. On taloudellisempaa rakentaa uudet tehokkaat ja toimivat tilat, joissa ei ole turhia neliöitä, kuin hallita ylisuuria vanhoja tiloja, joista jokaisesta neliöstä joudutaan maksamaan markkinahintainen vuokra.

Yksilöllisempiä asumisratkaisuja

Valtioneuvoston periaatepäätös vuodelta 2010 on ohjannut Eskoossa tehtyjä investointeja jo usean vuoden ajan. Periaatepäätöksessä linjattiin, että laitosasuminen on lakkautettava tai sitä on vähennettävä. Sen tilalle tulee vastaavasti kehittää yksilöllisiä asumisen ratkaisuja. Siirtymävaihe on Eskoossa parhaillaan menossa.

Viimeksi elokuussa 2017 valmistui Seinäjoella Risuviidan palveluyksikkö, jossa on oma huoneisto jokaiselle yhdeksälle asukkaalle. Eskoon alueella Pääkujan palveluyksikön rakentaminen on parhaillaan menossa, ja yksikköön tulee 20 asuntoa. Uuteen Tuki- ja osaamiskeskukseen tulee kolme palveluyksikköä, joissa tarjotaan sekä pitkä- että lyhytaikaista asumista. Tuki- ja osaamiskeskuksen valmistuttua kukaan alueella pitkäaikaisesti asuva aikuinen kehitysvammainen ei asu enää laitoksessa, vaan jokaisella on oma asunto, johon hän saa yksilöllisen avun ja tuen.

Seuraavaksi alkavat urakkaneuvottelut

Seuraavaksi urakoitsijoiden kanssa käydään urakkaneuvottelut, jossa katsotaan läpi suunnitelmat ja mahdolliset ristiriitaiset asiat.

Hankkeen rakennusluvalle odotetaan kaupungilta myönteistä päätöstä lokakuussa.

Tämän hetken aikataulun mukaan rakennus valmistuu 31.12.2018 ja voidaan ottaa käyttöön tammikuussa 2019.

Hankkeen suunnittelu on aloitettu keväällä 2016.

  • 11.4.2016 Valtuusto on hyväksynyt hankkeen hankesuunnitelman ja antanut luvan käynnistää varsinaisen suunnittelun.
  • 16.12.2016 Valtuusto on hyväksynyt L1-vaiheen luonnossuunnitelman ja päätti rakentamisesta luonnossuunnitelman mukaisesti.

Lisätietoja antavat

Rakennuspäällikkö Timo Hakala, gsm 050 474 6728
Projektipäällikkö Tiina Paganus, gsm 050 474 6840