Henkilökohtaiset avustajat tarjoavat tien rikkaampaan elämään

29.11.2016

Etelä-Pohjanmaalla toimii arviolta noin 400–500 henkilökohtaista avustajaa. Yksistään Seinäjoella heistä toimii lähes 300. Henkilökohtaiset avustajat muodostavat ison, mutta usein näkymättömän ammattikunnan. Avustajien tarve on kasvava muun muassa vammaisten laitoshoidon purkamisesta johtuen.

Eskoon palveluyksikön esimiehen Maarit Vinnin mukaan henkilökohtaisen avustajan työ on erittäin tärkeää, sillä se mahdollistaa vammaiselle henkilölle niin tavallisen elämän kuin se vain on mahdollista.

– Olen työssäni huomannut, että monen vammaisen elämä on auennut uudestaan avustajan kautta. Työ on palkitsevaa sekä työnantajana toimivalle vammaiselle että hänen avustajalleen, Vinni toteaa.

Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo on kouluttanut henkilökohtaisia avustajia jo useamman vuoden ajan. Tämän vuoden kurssi on parhaillaan käynnissä Lapuan kristillisessä opistossa 17 opiskelijan voimin. Opiskelijat tulevat kurssille ympäri maakuntaa sekä myös lähimaakunnista, sillä vastaavia koulutuksia on Suomessa tarjolla vain vähän.

Tietojen täydennystä ja uranvaihtoa

Lapualainen Niina Perämäki on toiminut henkilökohtaisena avustajana inkluusiokappalemyosiittia (IBM) sairastavalle iäkkäämmälle naiselle reilun vuoden ajan. Hän tuli hakemaan kurssilta täydennystä tietoihin ja osaamiseen sekä varmuutta toimia erilaisissa arjen tilanteissa.

– Päädyin avustajaksi kaverin vinkin perusteella. Aika pian huomasin, että tämä on minun juttuni. Olen koulutukseltani merkonomi, mutta aion tulevaisuudessa kouluttautua hoiva-alalle, Perämäki sanoo.

Alajärvellä asuva Johanna Laasala on hoitanut ikääntyneitä sukulaisiaan jo useamman vuoden ajan. Pikku hiljaa hänellä kypsyi ajatus vaihtaa lypsykarjan hoitaminen ihmisten hoitamiseen.

– Auttaminen ja hoivaaminen on minulle luontevaa ja mieluista. Siksi ajattelin kouluttautua henkilökohtaiseksi avustajaksi. Tuleva työnantajakin on jo tiedossa, Laasala iloitsee.

Sekä Perämäki että Laasala pitävät työnsä parhaana antina toisten auttamisesta saatua hyvää mieltä sekä iloa siitä, kun avustettava voi hyvin ja on tyytyväinen.


Johanna Laasala (vasemmalla) ja Niina Perämäki hakevat henkilökohtaisen avustajan kurssilta sekä tietoa että varmuutta omaan tekemiseensä.

Työnantajana usealla avustajalle

Marjo Luomanen on sairastanut lantio- ja hartiaseudun lihasheikkoutta jo lapsesta saakka. Liikkumisen vaikeuduttua vuosi vuodelta yhä enemmän Luomanen otti kodin ulkopuolella liikkuessaan käyttöön pyörätuolin. Apunaan hänellä on myös henkilökohtainen avustaja.

Luomanen työskentelee Lihastautiliiton Länsi-Suomen aluejärjestön järjestösuunnittelijana Vaasassa. Avustaja on hänen mukanaan myös töissä sekä työmatkoilla eri puolella Suomea. Kaiken kaikkiaan Luomanen työllistää tällä hetkellä neljä avustajaa, sillä hän sai viime vuoden puolella avustajan myös yöksi.

– Alkuvuosina sain tapella oikeudestani saada kokopäiväinen avustaja. Ihan tosissaan kunnan vammaispalveluviranomaiset meinasivat, että voin kyllä odottaa wc:ssä asiointia siihen saakka, että mieheni tulee töistä kotiin, Luomanen sanoo.

Aasiat ovat onneksi tästä muuttuneet ja henkilökohtaisia avustajia on mahdollisuus saada käyttöönsä oman tarpeen mukaan.

Kaveri vai työntekijä?

Luomanen pitää siitä, että hänen avustajansa ovat työskennelleet hänen kanssaan pitkään, jopa 11 vuotta.

– Minulle on tärkeää, että opimme tuntemaan toisemme hyvin eikä minun tarvitse kovin usein selittää kaikkia käytäntöjä ja tavaroiden paikkoja uusille avustajille, Luomanen toteaa. Myös akuuttisijaiset ovat hänelle yleensä tuttuja entuudestaan.

Hyvän työsuhteen syntymisen edellytyksenä sekä Luomanen että hänen avustajansa Emilia Sillanpää pitävät puhumista.

– Kaikista asioista on pystyttävä puhumaan. On osattava kertoa, mitä haluaa ja miksi näin tehdään. Sekin on hyvä kertoa, jos jommallakummalla on tänään huono päivä. Ei sitten tarvitse pähkäillä, johtuuko toisen huonotuulisuus minusta itsestäni vai mistä, Luomanen lisää.

Sillanpää näkee Luomasen myös ystävänä eikä hänestä tunnu siltä, että hän menisi töihin. Luomasen mukaan kaveruusraja menee kuitenkin jossain, ja se on molempien hyvä tiedostaa.

– Henkilökohtainen avustaja tekee, mitä minä käsken ilman mukinoita. Kaveri voi sen sijaan sanoa, että en minä nyt viitsi. En minä silti tapaa avustajiani pompottaa, hän jatkaa.

Sillanpään mukaan henkilökohtaisena avustajan työskentely vaatii paljon, mutta se myös antaa paljon.

– Minulle tärkeintä on, että asiat menevät niin kuin Marjo haluaa. Silloin minäkin olen tyytyväinen ja tunnen onnistuneeni työssäni, hän kertoo.

Marjo Luomanen (vasemmalla) työllistää tällä hetkellä neljä avustajaa ympäri vuorokauden. Emilia Sillanpäälle tärkeintä on työnantajansa hyvinvointi.
Marjo Luomanen (vasemmalla) työllistää tällä hetkellä neljä avustajaa ympäri vuorokauden. Emilia Sillanpäälle tärkeintä on työnantajansa hyvinvointi.
Kuvat: Annika Pollari

 

Lue aiheesta lisää:

"Aluksi oli hankalaa, kun joutui avaamaan oman elämänsä toiselle" – Marjo Luomanen tarvitsee avustajaa ympäri vuorokauden (Yle Uutiset 11.1.2017)

Ylen alueuutisten videoklippi, haastateltavana henkilökohtaisen avun koordinaattorimme Maarit Vinni sekä työnantajana toimiva Marjo Luomanen (Yle Pohjanmaan alueuutiset 11.1.2017, kohdasta 2:31)

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: