Muuttovalmennusta Louhenkatu 2:een muuttaville

16.05.2016

Valmiina muuttoon

Eskoon muuttovalmennus Louhenkatu 2:een muuttaville 15 asukkaalle on loppusuoralla. Marraskuusta 2015 lähtien ryhmä on kokoontunut kuukausittain valmentautumaan uuteen asuinpaikkaan muuttamiseen.

Seinäjoen toimintakeskuksessa 11. toukokuuta olivat koolla muuttajat avustajineen omassa tilaisuudessaan ja läheiset omassaan. Muuttovalmentaja Jaana Uusihauta ja kuntoutussuunnittelija Piia Jaskari vetivät tilaisuudet, joissa kirjattiin ylös muuttajien unelmia ja elämäntarinoita sekä läheisten tuntoja, ja pohdittiin käytännön asioita ja kysymyksiä, joita muutto herättää.

Tuttuja naapureina

Muuttovalmennuksen tarkoituksena on auttaa muuttajia ja läheisiä totuttelemaan elämänmuutokseen, jota muutto aina merkitsee. 51-vuotias Tanja Tikka on muuttanut jo kolme kertaa aiemmin, mutta tällä kerralla hän muuttaa asumisyksikön asunnostaan tavalliseen vuokra-asuntoon. Hän tarvitsee ympärivuorokautista tukea ja apua monissa arjen toimissa, kuten suihkussa käymisessä, pukeutumisessa ja liikkumisessa.

Tanjan oma ohjaaja Jatta Uusi-Viitala seuraa häntä Eskoon Kotomarkista, josta on valittu muitakin ohjaajia uuteen henkilökuntaan. Tanjan lisäksi viisi muuta Kotomarkin asukasta muuttaa Louhenkadulle.

– Tanjan ystävä Kirsikin muuttaa Louhenkadulle. On tärkeää, että muuttajalla on tuttuja ihmisiä uudessa paikassa.

Tanja odottaa innolla muuttoa Pohjan kaupunginosaan, jossa myös hänen vanhempansa asuvat. Hänen äitinsä Seija Hölsö on muutosta yhtä innoissaan kuin tytärkin.

– Minulla oli vaikeaa, kun Tanja halusi muuttaa pois kotoa vuonna 1991. Nyt olen tästä tulevasta muutosta niin positiivisella mielellä. Asumme sitten lähellä toisiamme, ja minäkin pääsen useammin käymään Tanjan luona.

Hän pitää hyvänä sitä, että myös muuttajien läheiset ovat saaneet kokoontua muuttovalmennukseen, ja ovat saaneet tavata toisiaan.

– Pääsemme isona perheenä saattamaan muuttajat uuteen elämänvaiheeseen.

Tavallinen talo

Eskoon vammaispalvelujen johtaja Marjut Mäki-Torkko toi esille, että asumisasioissa lähdetään nyt uudesta lähtökohdasta.

– Louhenkadun talo on tavallinen kerrostalo, jossa on 36 vuokra-asuntoa. Talon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa asuu ihmisiä, jotka saavat vammaispalvelulain edellyttämän tuen suoraan omaan kotiinsa.

Eskoo on järjestänyt tuen valitsemalla Louhenkatu 2:n asukkaita varten oman henkilökunnan. Ympärivuorokautista tukea tarvitsevien asunnot sijaitsevat kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. Toiseen kerrokseen muuttavat kohtalaista tukea tarvitsevat asukkaat, joita on seitsemän. Asunnot ovat kooltaan 31–38 neliömetriä. Kerroksiin tulee lisäksi yhteiset tilat, joissa voi viettää aikaa naapurien kesken.

15. kesäkuuta muuttajat ja läheiset pääsevät tutustumaan uusiin koteihin ja henkilökuntaan, joka vastaa Louhenkadun asukkaiden tuesta.

Teksti ja kuvat Outi Rantala

 

KUVA

Elisa Pihlajamaa ja ohjaaja Teija Takala täyttelevät Elisan elämäntarinataulua, jonka hän vie mukanaan uuteen kotiin. Samanlaisen taulun omista elämänvaiheistaan tekivät myös Sari Peuramäki ja Kirsi Loukko (oik.).