Sankarilliset työntekijät saivat tunnustusta

10.11.2015

Pohjanmaan Pelastusalan Liiton toiminnanjohtaja Reijo Malkamäki ja Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä palkitsivat maanantaina 9.11.2015 Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän valtuuston kokouksen päätteeksi ”hyvillä pyyhkeillä” neljä Eskoon työntekijää. Työntekijät pelastivat heinäkuussa neljä kehitysvammaista asiakastaan autosta, joka oli yllättäen syttynyt liekkeihin.

”Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän työntekijät olivat ripeitä ja säilyttivät toimintakykynsä. Pelastuslaitoksen ja Pohjanmaan Pelastusalan Liiton mielestä tällaiset teot ovat kernaasti esiin nostettavia, ja nämä neljä arjen sankaria ovat tästä esimerkillisestä toiminnastaan huomioimisen arvoisia”, Reijo Malkamäki muotoili.

Palkitut työntekijät ovat Maria Klemettilä ja Hanna Saksi, molemmat sijaisia, sekä Sari Perkiö ja Jaakko Hannunen.

Kotopihlajan varaesimies Eveliina Pihlajamäki kuvaa raportissaan tapahtumaa:

Eskoon työntekijät ja neljä asiakasta ajoivat 22.7.2015 noin kello15 Keskisen tivolista takaisin Eskoota kohti, kun 1-2 km ennen Eskoota auton sisällä huomattiin palaneen hajua ja saman tien myös savua webaston kohdalta.

Auto pysäytettiin heti ja kaikki asiakkaat otettiin nopeasti ulos autosta.  Yksi asiakas on pyörätuolissa, ja hänet saatiin vielä pelastettua pyörätuolihissin avulla. Yksi asiakas vastusteli autosta poistumista, mutta hänetkin saatiin pelastettua kahden työntekijän avustuksella. Auto oli jo liekeissä etupäästä viimeistä asiakasta pelastettaessa. Palokunta oli soitettu samalla, kun oli menty kauemmaksi autosta räjähdysvaaran vuoksi. Auto paloi nopeasti. Kotopihlajan henkilökunta oli puhelinyhteydessä henkilökuntaan palopaikalla ja varmisti, että kaikki olivat kunnossa.

Ennen paloa autoon ei syttynyt mitään merkkivaloa, eikä ennakkovaroituksia ollut. Kaikki tapahtui nopeasti, ja aikaa reagoida tilanteeseen oli vain hetki. Työntekijät toimivat esimerkillisesti ja tekivät yhteistyötä, että kaikki saatiin pelastettua.