Sosiaalineuvosjuhla täynnä tunnetta ja kiitollisuutta

13.05.2017

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän johtajan, Jouni Nummen sosiaalineuvosjuhlaa vietettiin juhlaseminaarin merkeissä Eskoossa lauantaina 13.5. Juhla oli täynnä tunnetta sekä kiitollisuutta Nummea ja hänen tekemäänsä pitkäaikaista työtään kohtaan sosiaalialalla ja erityisesti kehitysvammaisten puolesta.

Juhlaseminaarin alussa kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Merja Uusitalo luovutti tasavallan presidentin 10.3.2017 allekirjoittaman sosiaalineuvoksen arvonimen kuntayhtymän johtajalle, Jouni Nummelle kiitospuheen kera.


Onnittelumaljan kuntayhtymän johtajalle, sosiaalineuvos Jouni Nummelle kohottivat hänen vaimonsa Kirsi (vasemmalla) ja kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Merja Uusitalo.

Puheessaan Uusitalo sanoi, että luonne, sydämen sivistys ja kotikasvatus ovat olleet pohjana Nummen kiinnostukseen yhteiskunnallisia asioita ja sosiaalityötä kohtaan. Perhe on ollut aina hänen voimavaransa ja tukensa.

30 vuoden kokemuksella Nummi on luotsannut Eskoota vuodesta 2006 alkaen palvelurakenteita uudistaen ja ennakkoluulottomasti toimintaa kehittäen sote-uudistusta silmällä pitäen.

– Kehitysvammainen on ollut kehittämistyössä aina keskiössä. Hän on tiukoissakin paikoissa puolustanut vammaisen oikeutta hyvään elämään.

Uusitalo luonnehtia Nummea dynaamiseksi, ennakoivaksi ja joskus vauhdikkaastikin eteneväksi johtajaksi, jolla on kuitenkin aina jalat maassa.

– Jounin mottona onkin, että "tuleen ei saa jäädä makaamaan, vaan haasteisiin on aina vastattava."

Katsaus sosiaalityön historiaan

Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo loi puheessaan katsauksen sosiaalityön historiaan Suomessa aina vaivaisukoista ja köyhäinhoidosta nykypäivän hyvinvointivaltioon.

Hilpeyttä juhlaväessä herätti Hiilamon löytämät "yhtymäkohdat" Nummen elämäntaipaleesta ja yhteiskunnallisista, Suomea ravisuttavista muutoksista. Kun Nummi syntyi 1960-luvulla, köyhäinhoidon perinne alkoi murtua. Vuonna 1996, kun Nummesta tuli Jalasjärven kunnan sosiaalijohtaja,  alkoivat tuloerot kasvaa Suomessa, ja kun Nummesta tuli Eskoon kuntayhtymän johtaja vuonna 2006, Suomen talouskasvu päättyi. Myöhemmin onnittelupuheissa oltiin odottavalla kannalla, mitä tapahtuu kun "Nummi menee maakuntaan".

Puheen lopuksi Hillamo onnitteli Nummea ja totesi samaan tapaan kuin Barack Obama Nobelin rauhanpalkintopuheessaan, että "tämä on sinulle myös call for action".

Eskoota tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän

Rinnekoti-säätiön puheenjohtaja, sosiaalineuvos Markku Niemelä fundeerasi puheessaan, miksi Tuki- ja osaamiskeskusta tarvitaan yhä enemmän tulevaisuudessa.

Niemelä ennakoi Eskoon roolin vain kasvavan osana tulevan maakunnan sote-liikelaitosta, sillä osaamista ja ammattitaitoa tarvitaan kentällä sote-keskusten tukena selvittämässä ja arvioimassa erityistä ja erityistä vaativaa tukea tarvitsevien yksilöllisiä palvelutarpeita.

Hän totesi, että uuden Tuki- ja osaamiskeskuksen rakentaminen on mitä ajankohtaisinta. Niemelän mukaan yksistään Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla tarvitsee noin 2 500 lasta vuodessa erityistä tai erityistä vaativaa tukea.


Rinnekoti-säätiön puheenjohtaja, sosiaalineuvos Markku Niemelä (vasemmalla) ja Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo pitivät mielenkiintoiset puheenvuorot juhlaseminaarissa.

Isälle kiitos

Nummen tytär, OTM Anna-Riikka Nummi kertoi läheisten puheenvuorossa, kuinka isän innostus omaan alaansa ja työhönsä on näkynyt kotona, ja kuinka se hänen mukaansa on vain kasvanut vuosi vuodelta.

Anna-Riikka kiitti puheessaan isäänsä siitä, että hän on omalla esimerkillään kasvattanut kolmesta tyttärestään kaikenlaisia ihmisiä arvostavia ja kunnioittavia; olivat heidän lähtökohtansa ja elämäntilanteensa millaisia tahansa.


Anna-Riikka Nummi kiitti isäänsä.

"Ei saa ryskätä!"

Kiitospuheessaan kuntayhtymän johtaja, sosiaalineuvos Jouni Nummi kiitti vaimoaan Kirsiä ja koko perhettään sekä sisaruksia saamastaan tuesta ja kannustuksesta vaikeinakin hetkinä. Hän muisteli lämmöllä edesmenneen isänsä elämänviisauksia, joita hän jakoi heidän ollessaan metsätöissä.

– Isä sanoi aina, että ei saa ryskätä! Voimaa ei saa käyttää tuhlaten, vaan viisaasti.

Hän kertoi myös uudesta jännittävästä roolistaan pappana, joka on tuonut hänen elämäänsä erilaisia, mutta mukavia haasteita mm. viihdyttäjän roolissa.

Nummi korosti myös yhteistyön merkitystä maakuntien, kuntien, virkamiesten ja eri sidosryhmien kesken.

– Tärkeintä on yhteinen käsitys siitä, mihin investoinneilla pyritään. Seinät eivät ole se oleellisin asia, vaan sisältö.


Sosiaalineuvos Jouni Nummi.

Juhlaseminaarin lopuksi kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja Matti Kuvaja kiitteli puhujia ja esiintyjiä sekä etenkin Nummea kaikesta siitä, mitä hän on tehnyt ja tulee tekemään vammaisten asioiden eteenpäin viemiseksi ja heidän tasavertaisen kansalaisuutensa eteen.

Jouni ja Kirsi Nummi vastaanottivat onnitteluja juhlaseminaarin päätyttyä ruokasali Helmessä, jossa oli tarjolla myös syötävää.

Tasavallan presidentin myöntämä sosiaalineuvoksen arvonimi Jouni Nummelle.