You are currently viewing Inkeri Iloinen muutti talveksi poniravitalliin

Inkeri Iloinen muutti talveksi poniravitalliin

Sanni ja Elisa hoivaavat Inkeri-kania

TEKSTI Sanna Keisala      KUVAT Timo Aalto

Inkeri-kani

Lokakuun ensimmäisenä päivänä Eskoon Helakodin asuinpalveluyksikössä hyvästeltiin talven ajaksi kääpiöluppakorvakani Inkeri Iloinen. Kani muuttaa talveksi lämpimään Seinäjoen Ravikeskuksen poniravitalleille, jossa sillä on seuranaan toinenkin kani, Sosuli. Aluksi Inkerin piti olla Helakodissa vain väliaikaisessa hoidossa. Kani päätettiin ostaa, kun sille saatiin talvihoitopaikka.

– Kasvattaja ei sitten suostunutkaan ottamaan maksua Inkeristä. Hän oli huomannut, kuinka paljon siitä on meille iloa, ohjaaja Elisa Ylikojola paljastaa.

Kiintymystä ja huolenpitoa

Kanin hankkiminen lähti käyntiin Helakodin asukkaasta Sannista. Eläinrakkaalle asukkaalle toivottiin karvaista kaveria seuraksi. Nykyään Inkeri on Sannin paras kaveri, josta hän on huolehtinut päivittäin ohjaajan avustuksella. Yhdessä he ovat antaneet ruoan ja siivonneet häkin ja pihan.

– Aitauksessa on tuoli, jossa Sanni istuu ja kutsuu pupua. Inkeri on oppinut tulemaan hänen luokseen, mutta ei noudata muiden kutsua. Sanni on oikea kanikuiskaaja.

Inkeristä on pidetty muutenkin hyvää huolta. Arjen kuntouttaja Jouni Pellikka rakensi Inkerille aitauksen ja majan yhdessä Eskoon Risuviidalla ja Kärjenkortteerissa asuvien miesten kanssa. Intrassa on ollut näkyvillä Inkerin ulkoiluajat. Aikataulun jakaminen on tuonut monia henkilökunnan jäseniä ja asukkaita paikan päälle.

– Inkeri ei ole vain Sannin tai meidän yksikkömme kani, vaan ihan kaikkien.
Muutosta huolimatta Inkerille on ollut tilausta syyskaudellakin, esimerkiksi lasten syyslomaleirillä ja marraskuussa muistiseminaarissa.

Lähtöhali Inkerille
Sanni ja Elisa lähettivät Inkeri-kanin talvehtimaan poniravitallin lämpöön.

Vihreä hoiva kehittyy

Elisa Ylikojola on käynyt asiakkaiden kanssa talleilla pari vuosikymmentä ja kutsunut yksikköön karvakavereita kyläilylle. Elisan serkku Seija Pirhonen käy Muru-kissansa kanssa Helakodissa joka toinen viikko. Vihreää hoivaa on siis harrastettu epävirallisesti jo kauan.

– Mutta nyt sillä on vihdoin nimi! Parasta on päästä jalostamaan toimintaa virallisesti ja hyödyntämään sitä eri tavoin asiakkaiden hyväksi. Yksi haaveistani on hyödyntää ympäröivää pihamaata ja saada viljely osaksi Green Carea.

Syksyllä Eskoossa on alkanut jo toinen Green Care -koulutus, jossa perusteisiin pureutuu 20 työntekijää. Koulutus kestää ensi vuoden toukokuuhun saakka. Syksyllä 2020 alkaa kolmas koulutus.

Koulutukseen kuuluu lähiopetuspäiviä, itsenäistä työskentelyä asukkaiden kanssa sekä tutustumiskäyntejä Green Care -palveluita tarjoaviin yrityksiin. Koulutus antaa työntekijöille eväitä käyttää vihreää hoivaa osana arjen kuntoutusta.

– Odotan koulutuksen alkamista suurella innolla. Asiakkaiden kanssa olen nähnyt, kuinka paljon esimerkiksi eläimet vaikuttavat psyykkisesti ja fyysisesti, Ylikojola kertoo.

Ponien taikaa

Eskoon ja poniravitallin välinen yhteistyö on jatkunut jo kymmenisen vuotta. Kuusi Eskoon yksikköä käy kahdesti viikossa ponitallilla hoitamassa Iina-Justiina-ponia ja tekemässä tallitöitä.

Asukkaista käyvät ne, joille arjen kuntoutukseksi on valikoitunut Green Care -toiminta. Sanni hoitaa Inkeri-kanin lisäksi myös Teppo-ponia, jonka kanssa hän on ystävystynyt yli kuusi vuotta sitten. Poniravikoulun tallin vetäjä Heli Myllykoski käy monissa Eskoon tapahtumissa ponien kanssa, jolloin asiakkaat pääsevät hoitamaan poneja ja ajamaan niiden kyydissä kärryissä.

Elisa Ylikojola sanoo, että hänen ajatuksensa Green Caren toimivuudesta ja tärkeydestä on vain vahvistunut ajan myötä.

– Eläimillä on suunnattoman iso merkitys jo pelkällä läsnäolollaan. Ne ymmärtävät ihmistä ja osaavat lukea hänen tarpeitaan. Tämä on tärkeää, elämyksiä tarjoavaa toimintaa.

Näköalat laajenevat

Eskoo järjestää Green Care-toiminnan lisäksi Ravikeskuksen alueella työvalmennusta. Yhteistyö Seinäjoen Ravikeskuksen kanssa alkoi kesän aikana. Työvalmennuksen ryhmän töihin kuuluu esimerkiksi tallikatosten ja piha-alueiden siistiminen ja istutusten hoitaminen.

Green Care on levittäytymässä yhä laajemmin Eskoon palveluyksiköihin.  Verkostoja haravoidaan, jotta palvelujen tuottamiseen saadaan mukaan Green Care -toiminnasta innostuneita toimijoita. Sellaisia voisivat olla vaikka luonnonvara-alan yrittäjät.

 

Sanni ja Elisa lähettivät Inkeri-kanin talvehtimaan poniravitallin lämpöön.

The post Inkeri Iloinen muutti talveksi poniravitalliin appeared first on Eskoossa.fi.

Katso alkuperäinen artikkeli.
Tekijä: Iina Åman

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän palvelut siirtyvät 1.1.2023 alkaen kahdelle hyvinvointialueelle