You are currently viewing Kotomarkkilaiset kävivät Ravikeskuksen vieraana

Kotomarkkilaiset kävivät Ravikeskuksen vieraana

Seinäjoen Ravikeskukselle saapui heinäkuisena tiistaina palveluyksikkö Kotomarkin asukkaita ja ohjaajia. Asukkaat toivat lämpöisen tuulahduksen mukanaan. Vaikka ulkona satoi, heidän kasvoillaan paistoi aurinko.

Kaikki olivat innoissaan uusista kokemuksista, mutta silti vähän jännittyneitä. Alle puolen tunnin kuluttua alkaisi odotettu kilpa, poniravit. Tuki- ja osaamiskeskus Eskoolla oli oma nimikkolähtö. Lähtöä odotellessa seurattiin kahta ensimmäistä lähtöä – ja hurrattiin raviohjastajien onnistumisille taputuksien kera.


 

Samassa hetkessä fyysinen palkinto
ja henkinen voitto

Kotomarkin palveluesimies Johanna Mäki-Rautila oli virallisesti lomalla, mutta hän halusi silti ottaa osaa raveihin. Se kertoo, kuinka läheinen suhde henkilökunnan ja asukkaiden välillä on. Halutaan antaa tukea päivittäisissä asioissa ja jakaa yhdessä arkiset onnistumiset ja epäonnistumiset. Mäki-Rautila pääsikin jakamaan mieleenpainuvan hetken Kaukon kanssa, joka oli valittu asukkaiden keskuudesta nimikkolähdön palkintojenjakajaksi. Myös voittajaponia odotti palkinto, Eskoon logolla varustettu loimi.

Kauko ja Johanna saivat kunnian palkita Eskoon nimikkolähdön voittajan.

– Mä annoin sille tytölle palkinnon käteen ja se niiasi mulle. Koskin myös poniin ja se nuolaisi mun kättä, mutta ei purrut, Kauko kertoi palkintojenjaosta säihkyvin silmin.

Kommentti kertoo, kuinka elävöittävää lyhytkin kosketus eläimiin on. Green Care -ajattelu, luonnon ja eläinten hyödyntäminen hyvinvoinnin edistämisessä, on otettu käyttöön kolmessa Eskoon Seinäjoen yksikössä: Kotomarkin ja Vanamon pihasta löytyy kanala ja Helakodin pihasta kani. Palvelujohtaja Mervi Huttulan mukaan Green Care onkin heidän valttinsa.

– Tämä arjen kuntoutuksen muoto sopii kaikenikäisille ja eri vahvuuksia omaaville. Meillä oli aiheesta sisäinen koulutus, joka ei jää ainoaksi. Ideoimme jatkossakin, miten Green Carea saa tavoitteellisesti hyödynnettyä eri yksiköissä erilaisine piha-alueineen. Haluamme saada sen säännölliseen käyttöön kaikille Eskoon paikkakunnille.
Tiede toimien tukena

Tutkimuksin on osoitettu, että luonnolla ja eläimillä on paljon positiivisia terveysvaikutteita esimerkiksi stressiin, masennukseen, verenpaineeseen ja keskittymiseen.

Pihapiirissä sijaitseva kanala tuo ihmisiä yhteen. Se pakottaa fyysisiin ponnistuksiin ja tuo asukkaita vuorovaikutukseen toistensa kanssa. Kun kuoreensa vetäytynyt henkilö alkaa ottaa kontaktia ja jutella, huomaa aisteja avaavan vaikutuksen.

Sama ilmiö oli selvästi nähtävissä raviradan tallipihalla, missä asukkaat pääsivät silittämään poneja. Vaikka tilanne oli jopa pelottava, takkutukkaiset nelijalkaiset saivat vierailijoiden kädet ojentumaan niitä kohti ja kaikkien suut hymyyn. Kaukoa nauratti, kun poni pukkasi häntä takapuolesta. Eläinten parissa unohtaa hetkeksi rajoitteet ja huolet, mieliala nousee asiaa miettimättä.

Yksi, kaksi, valmenna!

Yhteispeli Ravikeskuksen kanssa jatkuu syksyllä työhönvalmennuksen merkeissä. Valmennus kohdistetaan yksikköjen ulkopuolisille asiakkaille. Sitä räätälöidään asukkaiden yksilöllisten mielenkiinnon kohteiden ja tarpeiden mukaan. Elokuussa työvalmentaja ryhmineen lähtee talleille hoitamaan talli- ja viheralueita.

– Haaveissa olisi talleilla asuva poni, jonka ylläpidosta Eskoo huolehtisi, Johanna Mäki-Rautila paljastaa.

TEKSTI: Sanna Keisala
KUVAT: Samuel Hoisko

The post Kotomarkkilaiset kävivät Ravikeskuksen vieraana appeared first on Eskoossa.fi.

Katso alkuperäinen artikkeli.
Tekijä: Iina Åman

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän palvelut siirtyvät 1.1.2023 alkaen kahdelle hyvinvointialueelle