You are currently viewing Mikä on Toimela?

Mikä on Toimela?

TEKSTI: SAMI PELTOKANGAS, Toimelan mediaryhmä
KUVA: ELISA YLIKOJOLA
KUVITUSKUVA: Engin Akyurt Pixabaystä

Vaikka olemme olleet Toimelassa toimessa jo puolentoista vuoden ajan, silti monesti joudumme vastailemaan samoihin kysymyksiin: mikä on Toimela? Missä se sijaitsee? Keitä siellä käy? Tai keitä siellä on töissä? Miksi Toimela perustettiin? Haluamme tällä jutulla valaista ihmisiä ja kertoa mikä tai mitä on Toimela ja myös avata sen taustoja.

Vuonna 2020 Eskoon Kaarisillan toiminnan siirtyessä Seinäjoen kaupungin toiminnaksi oli tarve perustaa ei-seinäjokisille asiakkaille oma päivätoiminta- ja työvalmennusyksikkö.

Alkuvuodesta 2020 tapahtui paljon asioita Eskoossa, ja myös pandemia toi oman lisäjännitteensä toimintaan.

Kaikesta huolimatta Toimelan toiminta on saatu hyvin pyörimään.

Toimela sijaitsee Eskoon Tuki ja- osaamiskeskuksessa Seinäjoella entisen Aistikeskus Sateenkaaren tiloissa. Tilat soveltuvat hyvin Toimelan käyttöön.

Mitä Toimelassa tehdään?

Toimelan ulkotyöryhmässä on mahdollista tehdä hyvin monipuolisesti erilaisia työtehtäviä. Niitä voidaan mahdollisuuksien mukaan myös ottaa vastaan muilta Eskoon yksiköiltä, esimerkiksi kierrätys- ja kuljetustehtävät sekä alueitten kunnossapito.

Myös erilaisia kädentaitoja vaativia työtehtäviä Toimelassa on paljon, esimerkiksi työvaatteiden silitystä sekä huovuttamista, askartelua ja neulomista.

Osaamista löytyy myös puutöissä. Olemme harjoitelleet erilaisten työkalujen käyttöä ja valmistaneet muun muassa linnunpönttöjä ja avaimenperiä. Muita tehtäviä ovat esimerkiksi erilaiset alihankintatyöt, ompelu, silitys- ja puhtaanapitotehtävät ja huovuttaminen.

Toimelassa musiikki on iso osa toimintaa. Yhteislauluhetki on aina joka keskiviikko, jolloin musisoidaan ja vietetään aikaa yhdessä toivelaulujen merkeissä.

Tiistaina kokoontuu Remu- ja Mökä-bändit, joissa soitetaan itse keksittyjä kappaleita mutta myös toivelauluja.

Pähkä-bändi on myös Toimelan toimintaa joka toteutetaan yhteistyössä Kaarisillan kanssa.

Koronapandemian vuoksi Pähkän sekä Mökän keikat on ovat olleet vähissä mutta silti orkesteri on harjoitellut uusia kappaleita ohjelmistoon.

Hengellisen työn tarjoama Hemu (hengellisen musiikin ryhmä) kokoontuu maanantaisin. Ryhmää vetää Ritva Lipasti.

Torstaisin aamupäivästä kokoontuu Toimelassa myös kinestetiikkaryhmä jossa tehdään tutorien ja henkilökunnan avustuksella erilaisia kinestetiikan harjoituksia joiden tavoite on kehon herättely ja oman kehon hahmottaminen.

Toimelassa on aloitettu Mediapaja-toiminta jossa harjoittelemme erilaisten sosiaalisten medioiden käyttöä ja tuotamme sisältöä eri medioihin. Tavoitteenamme on myös julkaista toukokuussa 2022 Toimelan Sanomien ensimmäinen numero.

Minä tehtävässäni Toimelan Sanomien päätoimittajana

Toimelasta olen saanut positiivisena kokemuksena henkilökunnan osaamisen toimia ja keskustella erilaisista asioista ja suhtautua niihin hyvin. Koska itse olen tosi sosiaalinen niin Toimelassa tämäkin tarve on täyttynyt ja siihen olen ainakin itse ehkä juuri eniten tyytyväinen omalta osaltani.

The post Mikä on Toimela? appeared first on Eskoossa.fi.

Katso alkuperäinen artikkeli.
Tekijä: Iina Åman

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän palvelut siirtyvät 1.1.2023 alkaen kahdelle hyvinvointialueelle