You are currently viewing Työssäoppimassa Eskoossa

Työssäoppimassa Eskoossa

Nimeni on Noora Kivineva. Olen opiskellut lähihoitajaksi Vamialla Vaasassa. Lähdin opiskelemaan lähihoitajaksi, sillä haluan auttaa muita ja koen sen työn tärkeäksi ja arvokkaaksi. Sukulaiseni on kehitysvammainen ja siksi valitsin nimenomaan vammaistyön osaamisalan.

Eskoossa suorittamani työssäoppiminen oli osallisuuden edistäminen vammaistyössä. Valitsin Eskoon työssäoppimispaikaksi opettajani suosituksesta. Kuulin opettajalta, että siellä on eläimiä yhdistettynä vammaistyöhön, ja sen toteutus kiinnosti.

Työssäoppimisen suoritin Kärjen Kortteerissa ja Toimelassa. Kärjen kortteerissa ohjasin asukkaita ja autoin, jos he tarvitsivat apua esimerkiksi siivouksessa, pyykkien laitossa, ruuan laitossa tai ihan vain juttukaverina. Toimelassa ohjasin asiakkaita ulkotyöryhmässä jossa kolasimme lunta, veimme pahveja kierrätykseen ja kävimme Sopurahassa hyllyttämässä tavaroita. Toimelasta kävimme Leppälän tilalla maatila-avusteisessa toiminnassa. Laitoimme tien sivuun aurauskeppejä ja harjasimme aaseja. Käytiin myös molemmista yksiköistä Seinäjoen Poniravitallilla. Siellä ohjasin ja hoidin asukkaiden kanssa shetlanninponi Iina-Justiinaa.

Työssäoppimisessa parasta oli ehdottomasti nähdä miten hevosia on yhdistetty vammaistyöhön ja miten niiden hoitaminen vaikuttaa asiakkaisiin.

Toimelasta kävimme Leppälän tilalla hoitamassa aaseja ja muita eläimiä.

Erityisesti sain käyttää hevosen hoitotaitojani ja huumorintajuani. Green Care -toiminnasta kokemuksina sain sen miten voin yhdistää eläimiä hoitotyöhön ja miten eläimet vaikuttavat ihmiseen. Haluaisin suositella kehitysvammapuolta ihmisille, joita kiinnostaa työ sellaisten ihmisten parissa, jotka ovat aitoja ja rehellisiä eivätkä peittele mitään. Kehitysvammapuolella työskentelevältä ihmiseltä vaaditaan osaamista, kärsivällisyyttä ja hyvää huumoria.

Eskoosta mukaan tarttui mukaan paljon hyviä neuvoja. Oivalsin, että kokemusta ja taitoa tulee työ- ja ikävuosien myötä. Huomasin, että haluan tehdä kolmivuorotyötä ja että en ainakaan vielä halua tehdä pelkkää päivätyötä.

Toimela

Toimela on päiväaikaisen toiminnan yksikkö Seinäjoella, jonka toiminnan tavoitteena on asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, mahdollisimman itsenäinen ja onnellinen elämä. Monipuolinen toiminta tarjoaa työvalmennusta Eskoon kahvila Tähtihetkessä. Lisäksi Toimelassa harjoitetaan kädentaitoja, kotitöitä, musiikki-ja bänditoimintaa, mediataitoja ja luovaa työtä. Green Care-toimintaa käytetään osana jokapäiväistä toimintaa. Toimelassa on mm. ulkotyöryhmä, joka osallistuu alueen ulkotöihin ja esimerkiksi Eskoon kesälampaiden hoitamiseen. Toimelasta käydään Seinäjoen Poniravitallilla hoitamassa Eskoon vuokraponia.

Kärjen kortteeri

Kärjen kortteeri Seinäjoen palvelukeskuksessa on asumisen yksikkö, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista ja psykososiaalista asumista erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Kärjen kortteerissa harjoitellaan asumisessa tarvittavia taitoja ja edistetään henkilön mahdollisimman itsenäistä asumista. Kärjen kortteerissa tuetaan asukkaiden mielekkään vapaa-ajan toteutumista ja kiinnostavien harrastusten löytämistä.

Green Care -toiminta Eskoossa

Green Care -toiminta on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämälaatu. Eskoossa Green Care -toimintaa käytetään useassa yksikössä. Työntekijöille on järjestetty Green Care -koulutusta, joka jatkuu yhteistyössä Sedun kanssa.

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän palvelut siirtyvät 1.1.2023 alkaen kahdelle hyvinvointialueelle