You are currently viewing Vihreä Hoiva tarjoaa  uusia mahdollisuuksia maaseutuyrittäjille

Vihreä Hoiva tarjoaa uusia mahdollisuuksia maaseutuyrittäjille

Ratsastus- ja fysioterapeutti Tiia Alanco-Enholm ja Jasmine Pihlaja ulkoiluttavat hevosta.

TEKSTI: IINA ÅMAN
KUVAT TIMO AALTO

Tiia Alanco-Enholm omistaa miehensä kanssa maatilan Karijoella. Hevos- ja lammastila Bird Mountain Farm on saanut nimensä sijainnistaan Lintuvuorella Karijoen ja Kristiinankaupungin rajalla. Viime keväänä tila lähti mukaan hankkeeseen, jossa maaseutuyrittäjät pääsevät kehittämään uusia palveluja tiloilleen.

Vuoden 2020 alussa fysioterapeutti ja ratsastusterapeutti Tiia Alanco-Enholm löysi internetistä kiinnostavan tiedon. Green Care -toiminnan kautta oli mahdollisuus kehittää ja laajentaa oman tilan palvelutarjontaa asiakkaille.

Green Care tarkoittaa maatila-, eläin-, puutarha- ja luontoavusteista toimintaa. Toiminta edistää asiakkaiden hyvinvointia osallistavilla ja kuntouttavilla menetelmillä.

Tila voi tarjota toimintaympäristön
tai erikoistua hoivapalveluihin

Etelä-Pohjanmaalla on käynnissä Green Care -hoivahanke, johon etsitään kehityshaluisia maaseutuyrittäjiä. Yrittäjät pääsevät perehtymään Green Care-toimintaan: voisiko oma yritys tarjota tiloja maatila-avusteisille palveluille tai tuottaa palveluja myös itse?

Maaseutuyrittäjän itsensä ei tarvitse olla sosiaali- tai terveyspuolen ammattilainen. Hänellä voi olla esimerkiksi sopiva paikka, missä hän voi tarjota palveluja yhteistyössä sote-puolen toimijan kanssa.

– Uusi valmennusryhmä on käynnistymässä tammikuun lopussa. Mukaan voi lähteä hyvin matalalla kynnyksellä, kannustavat hankkeen puuhanaiset Johanna Mäki-Rautila Tuki- ja osaamiskeskus Eskoosta ja Terhi Välisalo Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisista.

– Jo pelkkä uteliaisuus riittää. Tila voi olla iso tai pieni, eikä tuotantosuunnallakaan ole väliä. Teemme kaikille Green Caresta innostuneille maaseutuyrityksille selvityksen, mitä mahdollisuuksia juuri niillä voisi olla tuottaa uudenlaista palvelua.

Tilaympäristökäynnillä asiantuntijat kartoittavat tilan mahdollisuuksia Green Care -hoivatoiminnan järjestämiseen kumppanuusmallin avulla.

Tilausta tavallisille arkipuuhille

Juuri nyt kaivataan vaihtoehtoja päiväaikaiselle työtoiminnalle ja lisää vaihtoehtoja vapaa-ajan toimintaan.

– Tällä hetkellä on pulaa maaseutuyrityksistä, jotka avaisivat ovensa erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Tilausta on ympäristöille ja yhteisöille, joissa voi olla osallisena tavallisissa arkisissa puuhissa. Monella maatilalla on esimerkiksi ihan tavallinen puutarha, jonne voi hyvin kehittää Green Care -toimintaa. Tärkeintä on aito ympäristö, jossa saa olla osallisena yhteisössä tekemässä merkityksellistä työtä, Johanna Mäki-Rautila kertoo.

Maatilojen Green Care -toiminta vaihtelee aina asiakkaan tarpeiden sekä toimintakyvyn mukaan. Esimerkiksi erikoiskasvitilalla asiakkaat voivat osallistua taimien istutukseen tai keruutöihin. Toisille jo pelkästään tilaympäristössä oleminen ja vaikkapa eläinten seuraaminen voivat tuoda hyvinvointia ja lisätä merkityksellisyyden tuntua elämään.

Eskoon Kristiinankaupungin palvelukeskuksen väki nauttii tallitöistä.
Tallipäivä alkaa. Kuvassa vasemmalla sosiaaliohjaaja Maarit Jansson, Eva-Stina Jansson, Liisa Niemi, Jasmine Pihlaja sekä lähihoitaja Sonja Timonen.

Eläinten hoivaaminen hoitaa
myös omaa mieltä ja kehoa

Tiia Alanco-Enholm on tyytyväinen, että pääsi mukaan Green Care -hoivahankkeeseen. Eskoon erityisryhmiin kuuluville asiakkaille hänen hevos- ja lammastilansa tarjoaa maatilan askareita ja kontaktin rauhallisiin, terapiatoimintaan koulutettuihin eläimiin.

– Meille ja myös asiakkaille eläimistä tulee tosi läheisiä. Kun yhteistyötä on tehty pitkään, eläimemme tietävät miten käyttäytyä erityisryhmään kuuluvien asiakkaiden kanssa. Sama hevonen voi olla villi, kun tietää että voi irrotella, ja täysin rauhallinen kehitysvammaisen asiakkaan kanssa, Alanco-Enholm kuvailee.

– Osa Eskoon asukkaista ja asiakkaista on innostunut tallitöistä, hevosten hoitamisesta ja ratsastuksesta.

Loppuvuoden tallikäynnillä on mukana haikeutta, sillä rakastettu Helmi-hevonen oli jouduttu saattamaan ikiuneen. Tallissa ja varustetilassa on vielä tyhjä paikka.

Kaikkiaan Alanco-Enholmin tallissa on kahdeksan omaa ja yksi vuokrahevonen ratsastustunteja, ratsastusterapiaa ja sosiaalipedagogista hevostoimintaa varten.

Uusimmat tulokkaat ovat tulleet Ruotsista – kirjaimellisesti suoraan metsätöistä. Pohjoisruotsalaiset kylmäveriset hevoset ovat vankkaa tekoa. Niillä on rauhallinen luonne, keinuva askel ja leveä selkä, jossa on hyvä istua.

Jannsonin äiti ja tytär kuvassa.

– Kolme hevosistamme soveltuu vaikeavammaisten terapiaan. Teen ratsastusterapiaa vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena, Tiia Alanco-Enholm kertoo. Monivuotiset fysioterapian (AMK) sekä ratsastusterapian opinnot luovat perustan vaativaan työhön.

– Ratsastusterapia sopii niin lapselle, nuorelle kuin aikuisellekin. Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja hevosen yhdessä toteuttamaa kokonaisvaltaista kuntoutusta, Tiia Alanco-Enholm kertoo.

Hevonen ja hoitajat tallissa
Liisa Niemi hoitaa ponia.
Ponia harjataan tallissa
Hevonen katsoo suoraan kameraan
Hevosen hoitoon tarkoitettuja harjoja
Ponia ulkoilutetaan

Kaikki töissä

Tiia Alanco-Enholm kertoo, että tilalla kaikki eläimet ovat töissä. Tallikissat ja jackrussellinterrieri Hedvig pitävät hiiri- ja rottakannan kurissa. Bordercollie Gunlis auttaa lampaiden paimentamisessa. Lampolassa on yli 100 lammasta, joista osa toimii kesällä Kristiinankaupungissa maisemanhoitotehtävissä. Suloinen leijonanharjaskani Esmeralda muistuttaa, että välillä on hyvä vain pysähtyä ja jäädä silittelemään tätä söpöliiniä.

– Muutamia lampaita olen kasvattanut terapialampaaksi. Ne saavat olla mukana joogassa ja äiti-lapsileirillä.

Lampaat ovat tärkeitä useissa eri ryhmissä ja myös monille ratsastusterapia-asiakkaille.

– Lampaat ovat persoonia, ja lasten on hyvä oppia, että eläimetkin ovat erilaisia yksilöitä. Ehkä saan valmennetuksi parista lampaasta aglilitylampaita, Tiia Alanco-Enholm haaveilee. On helppo kuvitella, että lammas-agilitystä saisi tilalle melkoisen yleisömagneetin.

Meistä voi tulla agilitylampaita!
Lammas katsoo uteliaana suoraan kameraan

ILMOITTAUDU NYT!

Green Care -hoivahankkeen tavoitteena on löytää maaseudulle kumppanuusmallin avulla uusia yhteistyömahdollisuuksia ja -ympäristöjä hoivapalveluiden tuottamiseen. Hankkeen vastuullinen toteuttaja on ProAgria Etelä-Pohjanmaa, joka toteuttaa hanketta yhdessä Eskoon Sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa.

ILMOITTAUDU MUKAAN  tällä lomakkeella
Tutustu aloituswebinaariin 9.6.2020

Kohderyhmä
Maaseutuyritykset kaikista tuotantosuunnista

Toiminta-alue ja rahoituslähde
Etelä-Pohjanmaan maakunta, rahoitus on Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahastosta.

Hankeaika jatkuu 31.12.2022 saakka.

Toteuttajat
Hankkeen vastuullinen toteuttaja ProAgria Etelä-Pohjanmaa
Eskoon Sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa.

Yhteyshenkilö Eskoossa

Johanna Mäki-Rautila
johanna.maki-rautila@eskoo.fi
050 474 6796

The post Vihreä Hoiva tarjoaa uusia mahdollisuuksia maaseutuyrittäjille appeared first on Eskoossa.fi.

Katso alkuperäinen artikkeli.
Tekijä: Iina Åman

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän palvelut siirtyvät 1.1.2023 alkaen kahdelle hyvinvointialueelle