Risuviidan palveluyksikkö Seinäjoella

Risuviidan palveluyksikkö on 7+2 paikkainen autismin kirjon henkilöille suunniteltu yksikkö, joka sijaitsee Seinäjoella Kasperin kaupunginosassa. Yksikkö toimii Sevaksen vuokrakerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. Risuviidan palveluyksikkö tarjoaa tehostettua palveluasumista autismin kirjon henkilöille.

Yksikössä on seitsemän asuntoa asiakkaille, jotka tarvitsevat apua ja tukea ympäri vuorokauden. Kerrostalon sisäpihalla erillisessä rakennuksessa sijaitsevat kaksi asuntoa on tarkoitettu itsenäisempään asumiseen. Siellä henkilökunta auttaa ja tukee tarvittaessa ja yövalvontaa ei tarvita.

Yksikön tiloissa ja materiaaleissa on huomioitu esteettömyys ja aistiherkkyydet. Avarat tilat mahdollistavat helpon liikkumisen ja apuvälineiden käytön. Yksikössä on hälytysjärjestelmä avunsaannin varmistamiseksi.  Ympäristö on rauhallinen ja ulkoilumahdollisuudet ovat hyvät. Palvelut mm. kauppa ja kahvila ovat lähellä. Julkinen liikenne kulkee kadun päästä. 

Asunnot ovat tilavia ja hyvin varusteltuja. Asunnot ovat kooltaan 35- 45 m2. Jokaisessa asunnossa on oma kylpyhuone, makuuhuone, olohuone ja lasitettu terassi.  Hyvin varustellussa keittiössä on pakastin ja jääkaappi. Asuntoihin on oma ovikello ja postilaatikko.

Asukkailla on käytössä yhteinen olohuone, keittiö, saunaosasto ja rentoutustila. Rentoutustilassa on fysioakustinen tuoli ja mahdollisuus musiikin kuunteluun tai rentoutumiseen. Kaksi erillistä toimintatilaa mahdollistavat yksilölliset toimintahetket.

Omannäköinen arki ja kuulluksi tuleminen

Toimintaamme ohjaavat Eskoon arvot: ihmisarvon kunnioitus, vastuullisuus ja uudistumiskyky.  Tavoitteenamme on, että jokainen henkilö voi elää hyvää ja omannäköistä arkea. Käytössä on tuettu päätöksenteko. Asukkaat saavat tehdä päätöksiä omissa asioissaan ja henkilökunta auttaa ja tukee eri vaihtoehtojen valitsemisessa ja uusien asioiden opettelussa. Kannustamme ja tuemme yhteisöllisyyteen, osallisuuteen ja yhteiskunnan toimintaan osallistumiseen.

Käytämme puhetta tukevia tai korvaavia kommunikaatiomenetelmiä kuten viittomia, kuvia ja tukiviittomia. Jokaisen henkilön kohdalla on yksilöllisesti mietitty miten kommunikaatiota tuetaan ja miten asukkaan mielipiteet ja toiveet saadaan selville.

Ystävät ja läheiset ovat aina tervetulleita vierailulle. Läheisillä ja ystävillä on mahdollisuus yöpyä asiakkaan luona.

Moniammatillinen osaava henkilökunta

Risuviidan henkilökuntaan kuuluu 12 ohjaajaa, sosiaaliohjaaja, sairaanhoitaja, kotiavustaja ja esimies. Henkilökunnalla on erityisosaamista autismikuntoutuksesta, yksilöllisestä elämänsuunnittelusta, asiakasväkivallan ennaltaehkäisystä ja hallinnasta (AVEKKI-toimintamalli) sekä puhetta tukevista ja korvaavista kommunikaatiomenetelmistä.

Yhteystiedot >>

Asumisen tuen palvelut >>